Na czym polega słodowanie?
Słód to właściwie ziarna zbóż, przede wszystkim jęczmienia, które zostały poddane procesowi zwanemu słodowaniem w celu nadania im nowych walorów. Takie skiełkowane i wysuszone ziarno wykorzystuje się głównie w produkcji piwa i whisky, ale jest ono również używane w branży piekarskiej i cukierniczej. Prosty i stosunkowo tani proces słodowania stosuje się w niemal niezmienionej formie od setek lat.
Jak otworzyć szampana?
Świętowanie szczególnie ważnych wydarzeń, takich jak zaręczyny, ślub, narodziny dzieci czy jubileusz pracy zawodowej, trudno sobie wyobrazić bez obowiązkowego kieliszka szampana. Szampan to trunek naprawdę wyjątkowy, który towarzyszy nam w chwilach szczęścia i sukcesów. Zanim jednak trafi do eleganckiego kieliszka, należy umiejętnie otworzyć butelkę, w której jest zamknięty.
Drożdże i ich zastosowanie
Drożdże odgrywają istotną rolę w procesie warzenia piwa. Dzięki nim podczas fermentacji powstają alkohol etylowy i dwutlenek węgla, a także związki aromatyczne i smakowe. W zależności od szczepu drożdże mogą wyeksponować słodowy lub chmielowy charakter piwa bądź wprowadzić do piwa nuty owocowe, słodkie lub wytrawne. Cenione są również właściwości odżywcze i zdrowotne drożdży.
Czym jest słód?
Zboża mają wielorakie zastosowanie. Wykorzystywane są głównie w produkcji artykułów żywnościowych, takich jak makarony, kasze czy pieczywo. Należą również do podstawowych składników pasz zwierzęcych. Z ziaren zbóż, zwłaszcza jęczmienia, powstaje słód, kluczowy surowiec w produkcji piwa i whisky. Słód znajduje także zastosowanie w procesie produkcji wyrobów cukierniczych. Może być wykorzystywany jako barwnik lub aromat.