Jakie właściwości ma słód jęczmienny?
Jęczmień zalicza się do najważniejszych roślin uprawnych na świecie. Całkowita powierzchnia jego upraw wynosi ponad 50 milionów hektarów, a zbiory osiągają corocznie 150 milionów ton. Jęczmień wykorzystuje się do wyrobu środków spożywczych dla ludzi i pasz dla zwierząt oraz do wytwarzania słodu, który jest kluczowym surowcem do produkcji piwa i whisky. Słód może cechować się różnymi walorami smakowymi i zapachowymi oraz różnymi właściwościami.
Zalety win owocowych
Winorośl i wytwarzane z niej wino towarzyszą ludziom prawdopodobnie od ponad 8 tysięcy lat. W Europie uprawa winorośli rozpowszechniła się głównie w basenie Morza Śródziemnego. W północnej i wschodniej części kontynentu, ze względu na chłodniejszy klimat, rozwinęła się produkcja napojów alkoholowych z wykorzystaniem dostępnych na tym obszarze owoców, takich jak jabłka, gruszki, śliwki, maliny, truskawki, porzeczki czy wiśnie.
Jakie szczepy winogron wykorzystuje się do produkcji win?
Winorośl właściwa (Vitis vinifera) należy do najstarszych i najważniejszych roślin uprawnych w dziejach ludzkości. Tysiące lat uprawy winorośli sprawiły, że w obrębie gatunku Vitis vinifera wytworzyła się nieprawdopodobna wręcz liczba odmian o różnych właściwościach. Odmian tych, nazywanych często szczepami, istnieje według badaczy ponad 5 tysięcy, ale tylko około 250 z nich uprawia się na większą skalę.
Na czym polega słodowanie?
Słód to właściwie ziarna zbóż, przede wszystkim jęczmienia, które zostały poddane procesowi zwanemu słodowaniem w celu nadania im nowych walorów. Takie skiełkowane i wysuszone ziarno wykorzystuje się głównie w produkcji piwa i whisky, ale jest ono również używane w branży piekarskiej i cukierniczej. Prosty i stosunkowo tani proces słodowania stosuje się w niemal niezmienionej formie od setek lat.
Jak otworzyć szampana?
Świętowanie szczególnie ważnych wydarzeń, takich jak zaręczyny, ślub, narodziny dzieci czy jubileusz pracy zawodowej, trudno sobie wyobrazić bez obowiązkowego kieliszka szampana. Szampan to trunek naprawdę wyjątkowy, który towarzyszy nam w chwilach szczęścia i sukcesów. Zanim jednak trafi do eleganckiego kieliszka, należy umiejętnie otworzyć butelkę, w której jest zamknięty.
Drożdże i ich zastosowanie
Drożdże odgrywają istotną rolę w procesie warzenia piwa. Dzięki nim podczas fermentacji powstają alkohol etylowy i dwutlenek węgla, a także związki aromatyczne i smakowe. W zależności od szczepu drożdże mogą wyeksponować słodowy lub chmielowy charakter piwa bądź wprowadzić do piwa nuty owocowe, słodkie lub wytrawne. Cenione są również właściwości odżywcze i zdrowotne drożdży.
Czym jest słód?
Zboża mają wielorakie zastosowanie. Wykorzystywane są głównie w produkcji artykułów żywnościowych, takich jak makarony, kasze czy pieczywo. Należą również do podstawowych składników pasz zwierzęcych. Z ziaren zbóż, zwłaszcza jęczmienia, powstaje słód, kluczowy surowiec w produkcji piwa i whisky. Słód znajduje także zastosowanie w procesie produkcji wyrobów cukierniczych. Może być wykorzystywany jako barwnik lub aromat.
