Pomysły na kulinarne wykorzystanie piwa
Piwo ma imponującą historię. Według archeologów warzyli je (najprawdopodobniej z orkiszu) już w IV tysiącleciu p.n.e. Sumerowie. Umiejętność warzenia piwa przejęli od nich Babilończycy, którzy udoskonalili technologię jego produkcji i prawdopodobnie jako pierwsi w historii zaczęli używać chmielu w celu poprawienia jego smaku. W średniowieczu piwowarstwo stało się domeną klasztorów. Właśnie za sprawą zakonników w XII wieku piwo trafiło do kuchni.
Jak zrobić placki ziemniaczane?
Placki ziemniaczane to potrawa popularna w wielu krajach. Została wymyślona prawdopodobnie w XVII wieku w Polsce, ale szybko znalazła uznanie nie tylko w naszym regionie, ale także w Europie Zachodniej. Przepis na placki ziemniaczane właściwie nie zmienił się od kilkuset lat. Są one zazwyczaj przygotowywane z tartych ziemniaków, cebuli, jajek, mąki i przypraw i podawane jako samodzielne danie lub jako dodatek do potraw mięsnych lub warzywnych.
Przepisy na domowe pieczywo
Domowe pieczywo cieszy się od lat niesłabnącą popularnością. Współczesne trendy kulinarne powracają do korzeni. Coraz bardziej doceniamy naturalne składniki i tradycyjne metody wypieku. Właściwie każdy z nas może stać się mistrzem piekarskim w zaciszu własnej kuchni. Samodzielny wypiek chleba, zarówno na zakwasie, jak i na drożdżach, to nie tylko przyjemność, ale także sposób na zdrowe i naturalne produkty, które długo zachowują świeżość.
Proces namaczania ziarna podczas słodowania
Namaczanie ziarna to jeden z najtrudniejszych procesów podczas słodowania. Jego zadaniem jest doprowadzenie do ziarna odpowiedniej ilości wody w celu zapoczątkowania rozwoju kiełka liścieniowego i korzonka oraz pobudzenia aktywności enzymów i zainicjowania przemian biochemicznych. Podczas namaczania woda powoli przenika do wnętrza ziarna, a rozpuszczalne związki odżywcze przedostają się z części przyzarodkowej do zarodka.
Jakie właściwości ma słód żytni?
Produkcja słodu żytniego przebiega podobnie jak produkcja słodu jęczmiennego. Słód żytni jest jednak suszony w wyższej temperaturze, wynoszącej od 72 do 80 stopni Celsjusza. Ze względu na specyficzną technologię wytwarzania i niepowtarzalny aromat nadaje piwu charakterystyczny smak żytniego chleba lub aromatycznego pumpernikla. Słód żytni wyróżnia się nie tylko unikatowym aromatem, ale również niezwykle korzystnymi właściwościami odżywczymi.
Czy to prawda, że ziemniaki są tuczące?
Ziemniaki są od lat podstawą naszej diety. Trudno sobie bez nich wyobrazić codzienne posiłki, zwłaszcza że można je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Należą do najpopularniejszych dodatków do dań głównych, stanowią także ważny składnik wielu potraw, m.in. zup, zapiekanek, past czy sałatek. W ostatnich latach w przestrzeni publicznej pojawiło się wiele negatywnych opinii na temat ziemniaków.
Co to znaczy lager?
W rozmowach dotyczących piwa bardzo często przewija się termin „lager”. Nie zawsze jednak ich uczestnicy mówią o tym samym. Wydaje się nawet, że niektórzy z nich nie do końca wiedzą, o co tak naprawdę chodzi. Czym właściwie jest ten osławiony lager? Termin „lager” wywodzi się od niemieckiego czasownika lagern, który w języku polskim oddaje się m.in. za pomocą czasowników „przechowywać”, „składować”, „magazynować”, a także „leżakować”.
Jakie właściwości ma słód jęczmienny?
Jęczmień zalicza się do najważniejszych roślin uprawnych na świecie. Całkowita powierzchnia jego upraw wynosi ponad 50 milionów hektarów, a zbiory osiągają corocznie 150 milionów ton. Jęczmień wykorzystuje się do wyrobu środków spożywczych dla ludzi i pasz dla zwierząt oraz do wytwarzania słodu, który jest kluczowym surowcem do produkcji piwa i whisky. Słód może cechować się różnymi walorami smakowymi i zapachowymi oraz różnymi właściwościami.
Zalety win owocowych
Winorośl i wytwarzane z niej wino towarzyszą ludziom prawdopodobnie od ponad 8 tysięcy lat. W Europie uprawa winorośli rozpowszechniła się głównie w basenie Morza Śródziemnego. W północnej i wschodniej części kontynentu, ze względu na chłodniejszy klimat, rozwinęła się produkcja napojów alkoholowych z wykorzystaniem dostępnych na tym obszarze owoców, takich jak jabłka, gruszki, śliwki, maliny, truskawki, porzeczki czy wiśnie.
Jakie szczepy winogron wykorzystuje się do produkcji win?
Winorośl właściwa (Vitis vinifera) należy do najstarszych i najważniejszych roślin uprawnych w dziejach ludzkości. Tysiące lat uprawy winorośli sprawiły, że w obrębie gatunku Vitis vinifera wytworzyła się nieprawdopodobna wręcz liczba odmian o różnych właściwościach. Odmian tych, nazywanych często szczepami, istnieje według badaczy ponad 5 tysięcy, ale tylko około 250 z nich uprawia się na większą skalę.