
Drożdże i ich zastosowanie
Drożdże odgrywają istotną rolę w procesie warzenia piwa. Dzięki nim podczas fermentacji powstają alkohol etylowy i dwutlenek węgla, a także związki aromatyczne i smakowe. W zależności od szczepu drożdże mogą wyeksponować słodowy lub chmielowy charakter piwa bądź wprowadzić do piwa nuty owocowe, słodkie lub wytrawne. Cenione są również właściwości odżywcze i zdrowotne drożdży.

Czym jest słód?
Zboża mają wielorakie zastosowanie. Wykorzystywane są głównie w produkcji artykułów żywnościowych, takich jak makarony, kasze czy pieczywo. Należą również do podstawowych składników pasz zwierzęcych. Z ziaren zbóż, zwłaszcza jęczmienia, powstaje słód, kluczowy surowiec w produkcji piwa i whisky. Słód znajduje także zastosowanie w procesie produkcji wyrobów cukierniczych. Może być wykorzystywany jako barwnik lub aromat.